عوارض خطير پزشكي در أثر بستن لوله در مردان
الف ـ عوارض پزشكي و نقص عضو حاصله از بستن لولهها در مردان:
بسياري به غلط براي رسيدن به هدف، اينطور به مردم القا كرده و ميكنند كه بستن لولهها قابل برگشت بوده و هيچ عارضهاي ندارد. ضمن اينكه در اينجا تعدادي از عوارض مهمّ آنرا ذكر ميكنيم، به خوانندگان عزيز توصيه ميكنيم به مراجعي كه در ذيل معرّفي ميشود مراجعه كنند؛ و اين حقّ مردم ماست كه قبل از يك اقدام پزشكي، عواقب را به طور كامل بدانند همانطور كه در خارج عمل ميشود. اين عوارض به اختصار شرح داده ميشود:
1 ـ غير قابل برگشت بودن عقيمي.
اوّلين و مهمترين عارضۀ بستن لولههاي مردان آنست كه حدّاقل در نيمي از موارد، عقيمي حاصله دائمي و غير قابل برگشت است. پس از وصل كردن لولهها در صورت موفّقيّت فقط حدود 70 درصد بوده و مهمتر آنكه با وجود بازشدن لولهها (در صورت موفّقيّت) فقط در 7 4 درصد يعني كمتر از نصف باروري حاصل شدهاست. يعني نيمي از مردان براي هميشه دچار عقيمي ميشوند. (مجموعه مطالعه سه كشور آلمان، اتريش و سوئيس منتشر شده در مجلّه اورولژي امريكا، سال 1990)
علّت اين موضوع آنست كه حتّی اگر لولهها باز شوند، به علل ايمني در زمان بسته بودن لولهها، سلّولهاي باروري بيضه و توليد آنتيكور ضدّ آنها خاصيّت باروري را براي هميشه از دست ميدهند.
با توجّه به مطالب بالا در كشورهاي غربي نه تنها به افراد، غير قابل برگشت بودن را ميگويند بلكه از شخص در اين مورد و سائر عوارض امضاء ميگيرند. در حاليكه در كشور ما كه صداقت و اخلاق پزشكي به علّت اسلامي بودن آن بايستي اهمّيّت بيشتري داشته باشد، در سالهاي گذشته اينطور عمل نشده و با افراد بخصوص در روستاها فقط در مورد وصل شدن مجدّد لولهها صحبت شده و هيچ اطّلاعي در مورد غير قابل برگشت بودن در نيمي از موارد و
ص 71
سائر عوارض گفته نشده كه جاي تأسّف دارد. (موارد مستند آنرا اينجانب به مسؤولان جديد وزارت محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشكي معرّفي نمودهام.)
2 ـ خونريزي و تجمّع لخته در محلّ عمل (هماتوم) 2 درصد و حتّی تا 29 درصد در بعضي گزارشها ديده ميشود. (اينجانب خود بيماري را كه توسّط يك جرّاح مجرّب در آمريكا عمل شده بود و دچار هماتوم شده و مدّتها ناراحتي كشيد را شاهد بودهام.)
3 ـ عفونت محلّ عمل: بالا بودن ميزان عفونت عمل در گزارشهاي خارج از كشور باعث تعجّب پزشكان بوده و بين 12 تا 38 درصد گزارش شده است (به طور متوسّط 4 /3 درصد).
4 ـ در عدّه كمي از بيماران درد بيضه و تورّم مزمن موضع بستن لوله (گرانولوم) ايجاد ميشود كه باعث اختلال فكر بيمار شده و كارائي شغلي او را كاهش ميدهد.
5 ـ ناتواني جنسي: يكي از عوارضي كه بعد از بستن لوله در مردان ديده ميشود ناتواني جنسي است كه بيشتر منشأ روحي دارد و به ندرت منشأ اورموني. (اختلال سلّولهاي ليديگ در مقالاتي گزارش و تأييد شدهاست.)
علّت اصلي تغيير تصوّر بيمار از بدن خود و عدم قابليّت باروري (Body Image) يعني تغيير تصوّر شخص از خودش است. اين نوع ناتواني جنسي گاهي در مقابل درمانهاي رائج مقاوم است. گرچه اين عارضه شايع نيست ولي از نظر خانوادگي و حفظ خانواده داراي اهمّيّت خاصّي است.
6 ـ عوارض عمومي ديگر پس از بستن لولهها مطرح شده كه گرچه قطعي و ثابت شده نيست ولي در سائر كشورها بخصوص كشورهاي غربي اين مسائل را نوشته و از بيمار امضاء ميگيرند.
يكي اينكه در مقالههائي از كشور انگليس ادّعا شده كه بستن لولهها در
ص 72
مردان شيوع سرطان پروستات را افزايش ميدهد، و ديگري اينكه بعد از بستن لولهها خطر عوارض قلبي عروقي و تصلّب شرائين به دنبال بستن لولهها را نشان ميدهد. گرچه دو موضوع فوق را پزشكان قبول ندارند معهذا به افراد مورد عمل، موضوع را بصورت فوق نوشته و امضاء ميگيرند.
حال ميبينيم كه در كشورهاي ديگر چقدر با دقّت تمام مسائل را قبل از بستن لوله توضيح ميدهند؛ آيا در كشور ما هم اينطور عمل شده؟ متأسّفانه در اكثر موارد جواب منفي است و حتّی غير قابل برگشت بودن قطعي را كه در نيمي از موارد ديده ميشود از بيمار مخفي ميدارند و در محافل فقط باز شدن لوله را ذكر كرده، و از گفتن آمار باروري پس از بازشدن لولهها خودداري شده است.
اينطور برخورد با مسائل و رسيدن به هدف، در شأن كشور اسلامي ما نيست.
دكتر سيم فروش: بستن لولههاي مردان را با پنهان كردن رأي مراجع تقليد انجام دادهاند
ب ـ اكثريّت مراجع تقليد [ [49] ] با روشهاي منجرّ به نقص عضو در مردان (بستن لولهها يعني وازِكْتومي ) مخالفند؛ از جمله حضرات آيات: رهبر فقيد انقلاب حضرت آیت الله خميني (قُدِّس سرُّه) آيت الله العظمي اراكي؛ و رهبر معظّم انقلاب حضرت آيت الله خامنهاي بستن لولهها در مردان را در صورت احتمال عدم بازگشت جائز ندانستهاند. عدم بازگشت باروري در نيمي از موارد قطعي است، لذا اين عمل فعل حرام محسوب ميشود و صرف بيت المال براي يك فعل حرام، امري غير شرعي بوده و ميتواند تبعات سوء در جامعه را داشته باشد.
بسياري از بيماران كه لولههاي آنها بسته شده متأسّفانه از فتاوي فوق آگاهي نداشته، و پس از دريافتن موضوع متأثّر و متعجّبميشوند.
بسياري به غلط براي رسيدن به هدف، اينطور به مردم القاء كرده و ميكنند كه بستن لولهها قابل برگشت بوده و هيچ عارضهاي ندارد؛ در حاليكه عقيمي، غير قابل برگشت بوده و باعث خونريزي و تجمّع لخته در محلّ عمل، عفونت، درد بيضه، ناتواني جنسي و بسياري از ناراحتيهاي ديگر ميشود.
در كشورهاي غربي نه تنها به افراد، غير قابل برگشت بودن را ميگويند، بلكه از شخص در اين مورد و سائر عوارض امضاء ميگيرند. در حالي كه در كشور ما اينطور عمل نشده است كه جاي تأسّف دارد.
آنچه كه به زنان گفته نشدهاست:
طرح مسأله: بستن لولهها يكي از رائجترين روشهاي عقيم سازي در زنان است. تاكنون اين روش را يكي از بيخطرترين و مؤثّرترين روشهاي كنترل جمعيّت و مواليد در جهان ميدانستند. معهذا از دهه 1930 تا كنون گزارشهاي متعدّدي در ادبيّات پزشكي جهان منتشر شده است كه حاكي از خطرات اين
ص 77
روش براي سلامت زنان ميباشد.
روش مزبور بر خلاف تبليغات و هياهوي فعلي در جهان، سلامت و بهداشت زنان را بطور جدّي در مخاطره قرار ميدهد.
هيدروسالپينكس، آندومتريت Endometriosis [ آندومتريوز ] و بينظمي در ترشّحات غدد داخله بدن از جملۀ اين مخاطرات ميباشند. اكنون ديگر مشخّص شده است كه بستن لولههاي تخمدان يك روش مؤثّر و بيخطر نيست.
درمقاله زير سعي ميشود جنبههاي مختلف اين روش مورد بحث قرار گرفته و نكات تازهاي بويژه براي زن ايراني مطرح شود:
عقيمسازي از طريق عمل جرّاحي، از شايعترين روشهاي كنترل جمعيّت است كه در جهان محسوب ميباشد و اكنون بيش از هر زمان و هر شكلِ ديگري رواج پيدا كردهاست. مثلاً عليرغم اينكه عقيم سازي مردان به مراتب سادهتر از زنان بوده است، و ضريب موفّقيّت آن نيز بيش از 5 9 درصد ميباشد، هنوز در استراليا زنان بيش از نيمي از مراجعه كنندگان براي عقيم سازي را تشكيل ميدهند. موفّقيّت اين عمل در زناني كه به ميانسالي پا گذاردهاند بيشتر است.
در حال حاضر برآورد ميشود بيش از 130 ميليون زن در سراسر جهان از طريق بستن لولههاي خود عقيم شدهاند. در كشورهاي جهان سوّم نيز طيّ سالهاي اخير اين روش رواج فراوان يافته است. بالاترين نرخ را در ميان اين كشورها برزيل داراست؛ 44 درصد كلّ زنان برزيلي كه به سنّ باروري ميرسند خود را عقيم ساختهاند.
عوارض و خطرات بستن لولههاي زنان را عمداً مخفي ميدارند
امّا بيش از نيم قرن است كه كارشناسان به مخاطرات بستن لولهها اشاره كردهاند و گزارشها و تحقيقات اخير نيز حاكي از آن بوده است كه بستن لولهها عوارض وخيم و بازگشت ناپذيري براي اغلب زنان دارد. امّا اين اطّلاعات به هيچوجه در اختيار زنان گذاشته نشده و به نوعي مخفي نگاهداشته شده است.
ص 78
عليرغم عوارض غير قابل جبران اين روش، به تنها نقصي كه گاهگاهي اشاره ميشود، ناكامي آن در پيشگيري از حاملگي در برخي از موارد خاصّ بوده است. در مواردي نيز كه اين روش موفّق نبوده است، كارشناسان به جاي پرداختن به علّت اصلي، گناه آنرا بر گردن امكانات فنّي مياندازند. در حال حاضر از هر يكهزار زني كه خود را عقيم ميسازند، دو يا سه نفر مجدّداً حامله ميشوند. امّا بطور كلّي اين روش شانس حاملگي مجدّد را از اكثريّت قريب به اتّفاق زنان ميگيرد.
افزايش تعداد زنانيكه خود را عقيم ميسازند با توجّه به ماهيّت اختياري و داوطلبانه اين عمل، سؤالات متعدّدي را مطرح ميسازد:
آيا زنان ميدانند كه عقيم سازي ميتواند خطر مرگ را به دنبال داشته باشد؟
آيا به زنان گفته شده است كه اين عمل موجب بروز بيماريهاي مزمن زنانه، دردهاي موضعي دراز مدّت، و يا بروز ناهنجاري در ديواره مخاطي رحم ميگردد؟
آيا هيچ جايگزيني براي عقيم سازي به زنان پيشنهاد ميشود؟ و بالاخره آيا اصولاً عقيم سازي داراي هيچگونه مزيّتي نسبت به ديگر روشهاي پيشگيري هست؟
در حال حاضر آنچه مسلّم است اينكه آگاهي زنان از پيامدهاي عقيمسازي بسيار اندك، ناقص و گمراه كننده ميباشد؛ و بطور كلّي ميتوان گفت: زنانيكه به اين شيوه روي ميآورند، اغلب از خطرات و پيامدهاي سو آن بياطّلاعند.
تلفات:
آمار تلفات در زنان در روش عقيم سازي بسيار قابل تأمّل است. آمار و ارقام موجود در اين زمينه، با افسانه بيخطري عقيم سازي مباينت كامل دارد. مثلاً در انگلستان يك نفر از هر ده هزار نفر زن در اثر پيامدهاي مستقيم عمل بستن لولهها ميميرد. اين رقم در ايالات متّحده يك نفر از هر 5 2 هزار نفر ميباشد. امّا در كشورهاي رو به توسعهاي نظير بنگلادش يك نفر در ازاي هر 5 هزار نفر ميباشد.
برخي محافل براي توجيه اين خطر ميگويند: خطرات روش عقيمسازي به مراتب كمتر از خطرات زايمان است. امّا اين استدلال نيز نميتواند با توجّه به ماهيّت داوطلبانه بودن عمل، عقيم سازي را توجيه كند.
بهنظر نميرسد زنان خطر مرگ داوطلبانه زير چاقوي جرّاحي را بهخطرات احتمالي زايمان ترجيح دهند. در واقع براي انجام اين عمل سرنوشتساز هيچگونه مشورتي با زن صورت نگرفته، و هيچگونه اطّلاعات صحيحي در اختيار وي گذاشته نميشود. در صورتيكه فرض كنيم عقيم سازي يك عمل مؤثّر براي كنترل مواليد است آيا هر گونه تلفات براي آن قابل قبول ميباشد؟!
عوارض جرّاحي:
براساس يك بررسي كه توسّط كالج سلطنتي لندنانجام شده،4 1 درصد [ [50] ] زنانيكه خود را عقيم ميسازند از عوارض سوء عمل جرّاحي رنج ميبرند. اين بدان معني است كه يك نفر از هر 5 2 زن دچار چنين عوارضي ميگردد. اين عوارض عبارتند از:
انجام ناقص عمل (كه شايعترين عارضه ميباشد)
خونريزي ( Haemorrhage )
ص 80
از دست دادن حسّاسيّت موضعي ( anaesthesia )
نفخ دائم شكم
سوختگي
ضايعات وارده بر لگن و رگهاي خوني و بالاخره عفونت
معمولاً بخش بزرگي از اين عوارض به حوادث و سهل انگاري در زمان عمل برميگردد:
سوختگيهاي وسيع، سوراخ شدن روده يا ديواره شكم يا مثانه يا رَحِم.
آنچه كه جاي نگراني دارد اينست كه چه تعداد از اين حوادثِ غير قابل جبران مخفي مانده و گزارش نميشوند؟
نظرات شما عزیزان:
:: برچسبها: كاهش جمعيّت , ضربهاي سهمگين بر پيكر مسلمين, علامه طهرانی ره, یهود, تلمود, دشمن اسلام, تنظیم خانواده, آبستنی, پیشگیری از حاملگی, قرصهای پیشگیری,
نویسنده : علی ربّانی
تاریخ : یک شنبه 15 بهمن 1391
زمان : 16:0